Ďalšia z otázok, ktoré dostávam: kde sa najesť? Mám si baliť jedlo? Nebojte sa, hladom trpieť nebudete. A ani smädom. Raňajky som buď nejedla vôbec alebo som sa stavila v bare po ceste. Treba si pozrieť na gronze alebo na appke buen camino kde je najbližší bar. Niekedy to môže byť aj 10 – 15 km. Klasické španielske raňajky, ktoré som si dávala sú: tostada con mantequilla y mermelada (opečená bageta alebo toastový chlieb s maslom a džemom), tostata con tomate y queso (opečená bageta alebo toast s paradajkou a syrom), tortilla (budem sa jej venovať nižšie) alebo rôzne bocadillos (chrumkavé bagety so šunkou, syrom alebo vajíčkom). Čo sa týka pečiva, nikde na svete som nezjedla toľko bagiet ako práve na Camine. Španieli bocadillos milujú. Na raňajky, rýchly obed či na večeru alebo vo forme tapas.
Obed som zvyčajne neriešila vôbec alebo si dala len polievku. Na večeru som si dopriala „menu del peregrino“ tj menu pútnika. Milujem menu pútnika. Zvyčajne zahŕňa polievku, druhý chod, dezert, kávu a fľašu vína (!). Áno, fľašu! Občas to bol len pohár, ale to sa stávalo len vínimočne! Však ako sa hovorí NO VINO, NO CAMINO Samozrejme, často som si aj varila v ubytovniach, buď sama pre seba alebo sme sa zložili viacerí. Samozrejme, súčasťou Camina sú aj spoločné večere v Albergue Donativo. Môžete, ale nemusíte sa zúčastniť. Väčšinou je to zážitok a jedlo býva dobré. 😊 A konkrétne, ktoré sú špeciality, s ktorými som sa doteraz stretla počas ciest?
Fabada Asturiana
Fabada asturiana, často jednoducho známa ako fabada, je bohatý astúrsky fazuľový guláš, pôvodne z autonómneho spoločenstva Astúrskeho kniežatstva a najčastejšie sa v ňom vyskytuje, ale je široko dostupný v celom Španielsku a v španielskych reštauráciách po celom svete. Obsahuje bielu fazuľu, klobásy, údené mäso. Ide o horúce, ťažké jedlo. Ideálne si ho dať večer alebo rozdeliť pre dvoch. Porcia býva obrovská.
Caldo Galego
Caldo galego alebo jednoducho caldo, tiež známe ako caldo gallego, čo znamená doslova „galícijský vývar“, je tradičné polievkové jedlo z Galície. Je to v podstate regionálny derivát veľmi podobného caldo verde, tradičného polievkového jedla susedného Portugalska. Je zložené z kapusty, kelu, bielej fazule, niekde sa pridávaj aj chorizo, slanina či údené mäso.
Sopa Castellana
Hustá cesnakovo chlebová polievka s rozšľahaným vajíčkom.
Sopa de Lentejas
Šošovicová polievka, veľmi pripomína tú našu.
Tortilla
Tortilla je v podstate zemiaková omeleta, vysoká približne 2-3 cm. Môže sa jesť na raňajky, na obed, či na večeru. Niektoré verzie sú spečené do verzi „well done“ a niekde sa robia tekuté vnútri – tie sú najlepšie podľa mňa! Najlepšiu som jedla na Camino del Norte v San Sebastian v bare Zabaleta. Neskutočná! Čerstvé ich vytiahli vo veľkých pekáčoch okolo 19:00 a bol to naozaj zážitok!
Puplo Gallego
Lahodná varená chobotnica, nakrájaná na malé kúsky, podávaná aj so zemiakmi a posypaná červenou paprikou. S kvapkou olivového oleja.
Tapas a Pinxos
Aký je rozdiel? „Pintxo“ v „baskičtine“, „pincho“ v španielčine , slovo, ktoré pochádza zo slovesa „pinchar“, čo znamená „napichnúť“. Pinchos sa tradične prepichujú kokteilovou paličkou, ktorá ho pripevňuje k kusu chleba. U nás by sme to nazvali jednohubka. Tapas su malé porcie jedla na malom tanieri. Tapa je obyčajne iba porcia hlavného jedla menšej veľkosti a podáva sa v tanieri, ktorý jete s príbormi.
Buen Camino a pamätajte: No vino, no Camino!